Wat moet je doen als je een burn-out hebt? Om te herstellen van een burn-out is een actieve aanpak nodig. Een burn-out gaat niet vanzelf over. Vaak is professionele hulp noodzakelijk. Zoek tijdig hulp anders kunnen klachten verergeren. Ben je bang voor een burn-out? Het lukt je niet meer om, zowel op je werk als privé, alle ballen in de lucht te houden.
Denk je dat een burn-out jou niet zo snel zou overkomen? Heel eerlijk, als je dit leest ben je misschien al op weg hiernaartoe. We adviseren je dan ook om hier nu iets mee te doen. Want vaak wordt dit niet vanzelf beter; het zal juist langer duren voordat je je weer ‘jezelf’ of sterker voelt.
Lees hier wat een burn-out precies is, hoe je het kunt herkennen en welke behandeling voor jou het beste is. Dit is soms best moeilijk te verwoorden. Bespreek dit daarom eerst kort met ons verwijsteam. We luisteren naar je en adviseren je over de juiste hulp. Wat is een burn-out? Een burn-out is het eindstadium van een langdurige periode van stress en (over)spanning.
Je voelt je letterlijk ‘opgebrand’. Een burn-out krijg je niet alleen door werkstress, maar ontstaat ook door spanningen in de privésfeer. Vaak is het de combinatie van die twee dat je te veel wordt. Niet alleen volwassenen kunnen een burn-out krijgen, maar jongeren ook. Bij een burn-out zijn vaak zowel je fysieke als mentale energiereserves volledig ‘opgebrand’. Zoals vroege symptomen burn out rugpijn.
Je werkt bijvoorbeeld door de vermoeidheid heen. Na een tijdje lukt dat echter niet meer en zijn zelfs de meest alledaagse taken een immense opgave. Als je dit ervaart maar hier niks mee doet, dan verandert jouw situatie ook niet. Dit is ook moeilijk. Daarom helpen onze psychologen jou hierbij.
Kim (34) bleef rondlopen met haar burn-out klachten, tot het haar te veel werd. Lees hier haar ervaring met burn-out en haar behandeling. Wat zijn de oorzaken van een burn-out? Je krijgt een burn-out door langdurige spanning en/of stress waar je niet goed mee kan omgaan. Er zijn verschillende oorzaken voor het krijgen van een burn-out en langdurige spanning/stress.
Hieronder leggen we de verschillende oorzaken uit. Burn-out door werk (lichamelijke klachten door burn out). Een burn-out wordt vaak vooral geassocieerd met werkstress. De constante druk die je ervaart over een langere periode op je werk wordt je op een gegeven moment te veel. Doordat je er op dat moment niet meer goed mee om kunt gaan, beland je in een negatieve spiraal.
Burn-out door perfectionisme Verschillende persoonlijke eigenschappen die je hebt dragen ook bij aan het ontwikkelen van een burn-out. Ben je bijvoorbeeld erg perfectionistisch en/of sub-assertief? Dan is het risico op een burn-out hoger. Het kost je namelijk veel energie om deze eigenschappen in stand te houden en om jouw standaarden na te leven.
Ook overmatige fysieke inspanning, sociale problemen, chronische ziekte, onzekerheid en een negatief zelfbeeld zijn oorzaken van een burn-out. Vaak is er niet één aanwijsbare reden, maar zorgen de duur en opstapeling van jouw omstandigheden ervoor dat je ‘burned-out’ raakt. Heb je klachten of veel last van stress? Doe onze gratis burn-out test en zie meteen hoe het met je gaat. Wat zijn de symptomen van een burn-out? Een burn-out kent verschillende soorten langdurige symptomen, waaronder: lichamelijke moeheid geestelijke vermoeidheid slapeloosheid onzekerheid neerslachtig opgejaagd voelen angst- en paniekklachten makkelijk huilen prikkelbaar: snel ergeren of boos worden concentratieproblemen De symptomen en klachten van een burn-out verschillen per persoon en er is geen eenduidig ziekteverloop.
Lichamelijke verschijnselen bij burn out: Misschien denk je of hoop je dat je klachten vanzelf overgaan, maar dit waait niet vanzelf over. Als je een burn-out symptoom herkent, dan is dit voor jou hét moment om te voorkomen dat dit erger wordt. Psychische symptomen burn-out Herken jij deze psychische symptomen van een burn-out: geheugenproblemen besluiteloosheid onzekerheid laag zelfbeeld neerslachtig opgejaagd voelen wantrouwend zijn angst- en paniekklachten makkelijk huilen prikkelbaar: snel ergeren of boos worden concentratieproblemen Misschien denk je of hoop je dat je klachten vanzelf overgaan, maar dit waait niet vanzelf over.
Hoe worden de klachten van een burn-out behandeld? Onze psychologen zijn gespecialiseerd in burn-out klachten en kunnen je helpen om de stress en spanning die je ervaart te verminderen. Komende week zelfs nog. Wil je weten hoe we hier samen aan gaan werken? Bekijk dan onze burn-out behandeling pagina. Hier lees je alles over de behandeling en het herstel.
Een burn out is een groot individueel en maatschappelijk probleem. Uit een onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat het percentage mensen met een burn-out over de laatste jaren is toegenomen. Naar schatting hebben ongeveer veertien procent van alle werknemers een burn-out of burn-outklachten (lichamelijke verschijnselen burn out). De verzuimduur van een burn-out ligt op gemiddeld 242 dagen (2016).
Doel: Het doel van deze Zorgwijzer is om te dienen als onafhankelijk kennis- en informatieplatform voor mensen die te maken hebben met een burn-out. De nadruk ligt op: Het verschaffen van behulpzame informatie over de definitie, het ontstaan en het herkennen van een burn-out. Het bespreken van behandel- en vergoedingsmogelijkheden van psychologische hulp/zorg en therapieën.
Wat is een burn-out? Burn-out is afgeleid van het Engels en betekent ‘opgebrand’. Iemand met een burn out is dan ook figuurlijk opgebrand. Hij/zij is emotioneel uitgeput en voelt zich vaak afstandelijk of geïrriteerd bij andere mensen. In latere stadia van een burn-out kan er ook sprake van een lage dunk van de eigen kwaliteiten en competenties.
Een burn-out wordt vastgesteld door een huisarts, bedrijfsarts of psycholoog. Hoe ontstaat een burn-out? Een burn-out ontstaat als gevolg van langdurige overbelasting. Dit wordt vaak veroorzaakt door langdurige stress: je hebt te lang te veel van jezelf gevraagd. Stress (lichamelijke klachten van een burn out) kan ontstaan op verschillende manieren. Het uiteindelijke ontstaan van een burn-out kan dus ook door een combinatie van stressfactoren: Werkstress. Stress op het werk kan een belangrijke oorzaak zijn voor het ontwikkelen van een burn-out.
Dit kan uiteindelijk leiden tot overspannenheid. Als deze overspannenheid langer dan een half jaar aanhoudt, kan iemand emotioneel en fysiek uitgeput raken. Men spreekt dan van een burn-out. Problemen in privésfeer Ook problemen in de privésfeer kunnen voor stress zorgen en daarmee (deels) de oorzaak zijn van een burn-out, zoals: Schulden, Relatieproblemen, Weinig sociale contacten of steun uit de omgeving Heftige gebeurtenissen Een burn-out of overspannenheid kan ook getriggerd worden door een heftige gebeurtenis of een samenloop van zaken die spanning veroorzaken, zoals: Een ontslag, Overlijden (of het ernstig ziek worden) van een naaste, Een relatiebreuk. Ook leuke, maar spannende gebeurtenissen kunnen bijdragen aan overspannenheid, zoals trouwen, verhuizen of een kind krijgen (lichamelijke klachten tijdens burn out).
Verliezen van grip op de situatie en een gevoel van machteloosheid. Verlies van controle op het leven en de problemen in je leven. Door de klachten worden dagelijkse bezigheden moeilijk uitvoerbaar. Soms zelfs onuitvoerbaar. Dit merk je meestal op meerdere vlakken, zoals thuis, op het werk, in sociale omgeving en/of in het verkeer.
Welke problemen je hebt en of (en hoe) deze problemen kunnen worden opgelost Het herstellen van een burn-out werkt het beste door actief te blijven. Probeer dagelijkse activiteiten zoveel mogelijk te blijven doen of snel weer op te pakken. Medicijnen Bij een burn-out worden soms medicijnen voorgeschreven. Dit zijn meestal slaapmiddelen of kalmeringsmiddelen, zoals: Temazepam, Nitrazepam, Lorazepam, Oxazepam, Valium Vergoeding zorgverzekering De zorgverzekering kan een belangrijke bijdrage leveren ter genezing van een burn-out.
Hier betaal je wel een eigen risico over. Complementaire therapieën Verder zijn er diverse therapieën, alternatieve en complementaire geneeswijzen waar mensen met een burn-out baat bij kunnen hebben. Dit kan eventueel ook in overleg met de huisarts. Hieronder staat een kort overzicht van een aantal therapieën en de vergoeding van deze therapieën vanuit de aanvullende zorgverzekering: Hulp en meer informatie Voor advies, hulp en zorg bij overspannenheid of een burn-out zijn er diverse kennisplatformen en hulpinstanties opgezet: Burnout mirro Mirro – De Stichting Mirro helpt bij het herkennen en voorkomen van een (beginnende) burn-out.
Verder worden er diverse tips en oefeningen gegeven die behulpzaam kunnen zijn bij het verminderen en leren omgaan met stress. De inhoud van de website is ontwikkeld door betrokkenen, experts en ervaringsdeskundigen. De site dient vooral als zelfhulp tool. Korrelatie Korrelatie – dit is een landelijke organisatie die anonieme, professionele hulp en advies aanbiedt voor iedereen die hierom vraagt.
Stichting burnout – is een stichting en zorgaanbieder die via verschillende media hulp biedt bij een burn-out, bijvoorbeeld via de telefoon, mail, Skype of via een persoonlijk gesprek. Het gaat hier, in tegenstelling tot de bovengenoemde instanties, meestal wel om betaalde hulp. Hulp kan in sommige gevallen via de werkgever of een (aanvullende) verzekering worden vergoed.
Geraadpleegde bronnen: Deze zorgwijzer wordt beschikbaar gesteld met als doel behulpzame informatie te verstrekken aan bezoekers. Deze zorgwijzer heeft geen therapeutische of diagnostische waarde (lichamelijke klachten van burn out). Tot slot: de informatie uit deze zorgwijzer niet bedoeld als vervanging van diensten, informatie of gegevens van artsen, specialisten of andere gediplomeerden en professionals.
Probeer uw dagelijkse activiteiten zoveel mogelijk te blijven doen, of snel weer op te pakken. Door actief te blijven herstelt u het beste. Het herstel van een burn-out verloopt in 3 fasen: Pas als u begrijpt en accepteert dat u een burn-out heeft, kunt u ontspannen. Kijk welke activiteiten u kunt blijven doen.
Het kan zijn dat u (gedeeltelijk) kunt blijven werken. Maar soms kan een korte periode van rust nodig zijn, waarin u even helemaal niet werkt. Bedenk welke problemen bij u extra spanning geven. Hoe gaat u met die spanning om? Daarna gaat u oplossingen bedenken voor deze problemen. Bedenk hoe u voortaan anders met deze problemen om kunt gaan.
U probeert problemen op te lossen. En op een andere manier met spanningen om te gaan. U kunt steeds meer activiteiten oppakken. U krijgt weer grip op uw leven. Lees meer over hoe u kunt herstellen bij ‘Hoe herstel ik van een burn-out?’..
Wat clienten over burn-out behandelingen zeggen bij iPractice:
"Ik ben enorm tevreden over Ipractice Amsterdam! Met nieuw hervonden vertrouwen en zelfliefde hebben we de gesprekken afgesloten." Waardering: 10 20 dec 2020 "Ik heb mijn behandelingen als zeer prettig ervaren. Ik voelde mij veilig en begrepen. De unieke manier van werken met zowel een online psycholoog als een GZ-psycholoog gaf zoveel hou vast en steun." Waardering: 9.
We hebben jarenlange ervaring door psychologen en de kwaliteit van een ‘live-cursus’ gebundeld in online modules. Toegankelijk, laagdrempelig en praktisch: doe het wanneer het jou uitkomt. Start vandaag nog met een leven meer in balans!
Ja, ik wil burn-out de baas blijven!