Keelpijn bij burn out

Griep verschijnselen bij burn out ยป Keelpijn bij burn out

burn out klachten keelpijn

Iedereen heeft weleens een stressvolle dag of week. Bijvoorbeeld door drukte op het werk of dingen die gebeuren in je familie of relatie. Een enkele keer kan een hele drukke maand ook voorkomen. Ik heb zelf bijvoorbeeld werk waarbij echt sprake is van piekmomenten. Als je dat van tevoren weet kun je er zoveel mogelijk rekening mee houden.

burn out oorpijn

Maar wat nu als je het gevoel hebt dat je altijd stress hebt? Hoeveel stress is ongezond? Hieronder een aantal signalen dat je teveel stress hebt. Je voelt je wanhopig over alle dingen die je nog moet doen. Het voelt alsof je er geen grip op hebt. Je gaat slapen en wordt wakker met to-do lijstjes in je hoofd en bent ze onder de douche alweer aan het bijstellen.

burn out slijm vorming

Je bent kortademig. Als je een moment voor jezelf hebt kun je daar niet echt van genieten, want je hebt het gevoel dat je eigenlijk ‘iets zou moeten doen’. Je krijgt problemen met je keel, zoals keelpijn of continu hoesten. Er bestaat zoiets als ‘stresshoest’. Je bent snel geïrriteerd. Je bent onredelijk en kortaf naar je omgeving.

hoesten van een burn out

Dingen die goed voor je zijn schieten erbij in. Je begint sport, rustig en gezond eten en voldoende slaap op te geven om aan je verplichtingen te kunnen voldoen. Je betrapt jezelf er op dat je tandenknarst of gespannen kaken hebt (overdag of in je slaap). Je schouders zijn vaak automatisch opgetrokken.

kan burn out zorgen voor keelklachten

Het kan ook zijn dat je pijn of spanning in je kuiten voelt (daar slaan we veel emoties op). Dingen die leuk zouden moeten zijn ervaar je als de zoveelste verplichting (iets leuks doen met vrienden bijvoorbeeld). Tijd voor jezelf vrij maken voelt ook als een verplichting. Als je het gevoel hebt dat je teveel stress hebt en de periode van stress voor jou onoverzichtelijk is (er lijkt niet snel een eind aan te komen), dan wil ik je de volgende dingen aanraden: Ga bewust momenten van niets doen inplannen.

keelpijn bij burn out

 

 

keelklachten kan dat door een burn out

 

 

Als je merkt dat je gedachten steeds in cirkels gaan en je een wanhopig gevoel hebt, is het raadzaam om te gaan praten met een psycholoog, coach of de huisarts. Die kan je helpen om weer structuur en rust te krijgen. Laat je reactie achter Ik ben benieuwd wat je van dit artikel vindt.

keelpijn bij burn out

Stress, overspannenheid, burn-out Stress, iedereen heeft er wel eens mee te maken. Stress is ongezond als je te lang spanning voelt en je geen tijd kunt of wilt nemen voor ontspanning....

lichamelijke klachten burn out keelontsteking

‘Het begon met een hoestje en keelpijn. Mijn keelontsteking zat er al langer aan te komen, ik had hem al die tijd voor me uit weten te duwen, want de kerstperiode zat eraan te komen – iedereen nam vakantiedagen op – en ziek zijn kon ik niet gebruiken. Dus: extra vitamines erin, en hup, door.

symptomen burn out keelpijn

De sfeer was gespannen en ik vond dat moeilijk. Toch probeerde ik alles in zo goed mogelijke banen te leiden. Mijn man had op zijn eigen werk zelf net een reorganisatie achter de rug, met als gevolg dat ze met een kleiner team meer verantwoordelijkheden kregen. Hij kwam daardoor vaak laat thuis en op de achtergrond probeerde ik alles zo goed mogelijk te regelen met kinderopvang – we hebben twee kinderen – , ophalen, boodschappen enzovoort.’ ‘Toen de visboer vroeg of ik haring mét ui wilde of zonder, hield het opeens op’ ‘Na de reorganisatie – mijn baan bleef gelukkig gespaard – was de sfeer op kantoor bedompt.

Had ik geen darminfectie, dan was ik wéér verkouden of had ik een opkomende griep. Ik zat om de haverklap bij de huisarts, die me in het begin wel probeerde te helpen, maar die zienderogen ook steeds minder goed wist wat met me aan te vangen. Al die tijd was ik aan het jongleren, voor mijn gevoel.

En toen kregen we thuis opeens een enórme lekkage. Gedoe met aannemers, geldstromen, vertragingen, dingen die niet geleverd konden worden… Nu ik én op mijn werk én gezinstechnisch én in ons huis een klap kreeg, leek het wel alsof er ergens een dam doorbrak. Ik kan me nog herinneren dat ik bij een viskraam stond bij het station en een haring bestelde.

Het hield gewoon op.’ ‘Ik heb maar wat geknikt van ‘ja hoor’ en ben met een haring met ui naar huis gegaan. Ik houd niet eens van ui! Maar ik wist gewoon niet meer wat te zeggen. Het voelde alsof hij Japans tegen me sprak. Toen ik thuiskwam liet ik me op de bank zakken.

Het leek het wel of ik niet meer kon stoppen; de tranen bleven maar komen. Gelukkig was mijn moeder er binnen een kwartier, ze woont redelijk dichtbij. Zij heeft de kinderen naar bed gebracht en is toen naast me komen zitten. ‘Ocharme toch… Dit zag ik al zo lang aankomen’, zei ze.

Maar wat had ik moeten doen? Het was gewoon een rotte samenloop van omstandigheden.’ ‘Een reorganisatie, lekkage en gezinsproblemen? Joh, ik kon het allemaal wel aan’ ‘In de tijd erna heb ik mijn werk moeten neerleggen. Gelukkig was mijn werkgever, ook al hadden ze net die reorganisatie gehad, begripvol. Het heeft echt maanden geduurd voor ik weer de oude was.

Ik durfde me niet kwetsbaar op te stellen, wilde altijd de sterkste zijn. Die reorganisatie? Nee joh, daar huppelde ik wel doorheen, ik wilde niet laten zien dat ik het zelf ook wel degelijk heftig vond. De zorgen voor de kinderen en de zorgen om mijn man? Joh, ik kon het allemaal wel aan.

Tijdens mijn burn out heb ik veel gehad aan mijn ouders. Zij hebben me ontzettend ontlast door over dingen als eten na te denken, naar me te luisteren en soms gewoon alleen een arm om me heen te slaan. Ook een aantal vriendinnen bleek erg geschrokken en stond me met raad en daad bij.

Inmiddels ben ik hersteld, maar ik moet nog wel op mijn grenzen letten. Dat mij dit overkwam is vervelend. Maar ergens is het ook een zegen geweest. Ik weet nu dat het geen zwakheid is om je kwetsbaar te durven opstellen en te zeggen wat je nodig hebt. Dat getuigt juist van kracht.’ Verder praten over burn out? Of wil je je verhaal delen? Dat kan op onze Facebookpagina (ook via DM)! Help en doneer nu! Waardeer je de artikelen van stressedout.

nl kan blijven bestaan. Abonneer, doneer, daarmee laat je je waardering zien.

Tijdens je studententijd of middelbare schoolperiode hoor je eens in de zoveel tijd dat een leerling of student is geveld door Pfeiffer. Wat houdt deze ziekte in en wat kun je er tegen doen? Op deze pagina leggen we je uit wat Pfeiffer precies inhoudt. Wat is Pfeiffer? Pfeiffer, ook wel klierkoorts, is een virusinfectie.

Veel voorkomende symptomen bij de ziekte van Pfeiffer zijn: Koorts Keelontsteking Last van opgezette lymfeklieren Bloeduitstortingen in het gehemelte Symptomen die ook kunnen optreden, maar minder vaak voorkomen, zijn: Hoofdpijn Misselijkheid Overmatig zweten Hoesten Vlekkerige huiduitslag Vergrote milt Opgezette lever Gele gelaatskleur Op welke leeftijd komt Pfeiffer voor? Pfeiffer is een veel voorkomende virusinfectie.

Bij jonge kinderen geeft het virus nauwelijks klachten. Wanneer men de pubertijd bereikt kan het virus voor ergere klachten zorgen. Tieners en jongvolwassenen kunnen vermoeidheidsklachten ontwikkelen wanneer ze in aanraking komen met het epstein-barr virus. Van de volwassenen heeft 90% antistoffen, mocht je als volwassene toch voor het eerst in aanraking komen met het virus dan is de kans groot dat je geen klachten ontwikkelt.

Waarom moe bij Pfeiffer? De reden waarom jongvolwassenen vermoeidheidsklachten kunnen ontwikkelen nadat ze in aanraking zijn gekomen met het epstein-barr virus, komt doordat het immuunsysteem het virus wil overwinnen. Daarnaast kun je vermoeid zijn, omdat je lever door de ziekte soms tijdelijk vergroot is. Ook opgezette klieren en een eventuele keelontsteking kunnen voor vermoeidheid zorgen.

Echter, wanneer je lichaam aangeeft dat het ziek is en je duidelijk naar bed moet, dan is het raadzaam om hier gehoor aan te geven. Hoe besmettelijk is Pfeiffer Iemand die de ziekte van Pfeiffer heeft, kan maar liefst anderhalf jaar lang besmettelijk zijn. Doordat Pfeiffer veroorzaakt wordt door een virus, kun je het oplopen wanneer je in aanraking komt met speeksel (om deze reden wordt de ziekte van Pfeiffer ook wel de ‘kissing disease’ genoemd) of bloed.

Doordat lang niet alle besmette personen klachten ontwikkelen is het vrijwel onmogelijk om tijdens je leven niet minstens eenmaal geïnfecteerd te raken met het epstein-barr virus. Heb je de ziekte van Pfeiffer en heb je mensen met een kwetsbare gezondheid in je omgeving? Dan kan het raadzaam zijn om goed op de hygiëne te letten en bijvoorbeeld niet uit eenzelfde glas te drinken.

Hoe kan je Pfeiffer aantonen? Doordat Pfeiffer wordt veroorzaakt door een virus, kan het worden aangetoond door middel van bloedonderzoek. Wanneer je symptomen van de ziekte van Pfeiffer vertoont, kun je bij de huisarts vragen om een bloedonderzoek. Wat kun je doen als je Pfeiffer hebt? Er bestaat geen medicijn of preventieve vaccinatie tegen de ziekte van Pfeiffer.

Wanneer je klachten ontwikkelt, kun je het beste uitzieken. De meeste mensen herstellen snel en eventuele vermoeidheidsklachten verdwijnen over het algemeen na uiterlijk drie maanden. Hoe gevaarlijk is de ziekte van Pfeiffer? De meeste mensen hebben niet door dat ze de ziekte van Pfeiffer hebben. Ze ontwikkelen geen klachten. Mensen die wel klachten ontwikkelen, hebben hier meestal kort last van en zijn niet ernstig ziek.

Echter, bij sommige mensen treden er complicaties op wanneer ze de ziekte van Pfeiffer hebben. Bij patiënten waarbij de milt groter wordt, gebeurt het soms dat de milt scheurt. Ook krijgen sommige patiënten hersenvliesontsteking. Deze complicaties zijn gelukkig zeldzaam. Kan ik Pfeiffer meerdere keren krijgen? Wanneer je de ziekte van Pfeiffer hebt gehad, heeft het lichaam antistoffen aangemaakt.

Je kunt er dus van uitgaan dat je de ziekte van Pfeiffer maar eenmaal krijgt in je leven. Verschil burn out en Pfeiffer? Tegenwoordig kampen veel jongeren met burn out klachten. Soms is het verschil tussen een burn out en de ziekte van Pfeiffer lastig te onderscheiden, omdat beide vermoeidheid als symptoom hebben.

Daarnaast hebben de meeste mensen die Pfeiffer hebben naast vermoeidheid vaak andere klachten, zoals keelpijn, koorts en opgezette klieren. Twijfel je of je een burn out hebt of de ziekte van Pfeiffer? Dan kun je het best contact opnemen met je huisarts.

Cursus Leven met stress: blijf burnout de baas!

We hebben jarenlange ervaring door psychologen en de kwaliteit van een ‘live-cursus’ gebundeld in online modules. Toegankelijk, laagdrempelig en praktisch: doe het wanneer het jou uitkomt. Start vandaag nog met een leven meer in balans!

Ja, ik wil burn-out de baas blijven!