Wat moet je doen als je een burn-out hebt? Om te herstellen van een burn-out is een actieve aanpak nodig. Een burn-out gaat niet vanzelf over. Vaak is professionele hulp noodzakelijk. Zoek tijdig hulp anders kunnen klachten verergeren. Ben je bang voor een burn-out? Het lukt je niet meer om, zowel op je werk als privé, alle ballen in de lucht te houden.
Denk je dat een burn-out jou niet zo snel zou overkomen? Heel eerlijk, als je dit leest ben je misschien al op weg hiernaartoe. We adviseren je dan ook om hier nu iets mee te doen. Want vaak wordt dit niet vanzelf beter; het zal juist langer duren voordat je je weer ‘jezelf’ of sterker voelt.
Lees hier wat een burn-out precies is, hoe je het kunt herkennen en welke behandeling voor jou het beste is. Dit is soms best moeilijk te verwoorden. Bespreek dit daarom eerst kort met ons verwijsteam. We luisteren naar je en adviseren je over de juiste hulp. Wat is een burn-out? Een burn-out is het eindstadium van een langdurige periode van stress en (over)spanning.
Je voelt je letterlijk ‘opgebrand’. Een burn-out krijg je niet alleen door werkstress, maar ontstaat ook door spanningen in de privésfeer. Vaak is het de combinatie van die twee dat je te veel wordt. Niet alleen volwassenen kunnen een burn-out krijgen, maar jongeren ook. Bij een burn-out zijn vaak zowel je fysieke als mentale energiereserves volledig ‘opgebrand’.
Je werkt bijvoorbeeld door de vermoeidheid heen. Na een tijdje lukt dat echter niet meer en zijn zelfs de meest alledaagse taken een immense opgave. Als je dit ervaart maar hier niks mee doet, dan verandert jouw situatie ook niet. Dit is ook moeilijk. Daarom helpen onze psychologen jou hierbij.
Kim (34) bleef rondlopen met haar burn-out klachten, tot het haar te veel werd. Lees hier haar ervaring met burn-out en haar behandeling. Wat zijn de oorzaken van een burn-out? Je krijgt een burn-out door langdurige spanning en/of stress waar je niet goed mee kan omgaan. Er zijn verschillende oorzaken voor het krijgen van een burn-out en langdurige spanning/stress.
Hieronder leggen we de verschillende oorzaken uit. Burn-out door werk Een burn-out wordt vaak vooral geassocieerd met werkstress. De constante druk die je ervaart over een langere periode op je werk wordt je op een gegeven moment te veel. Doordat je er op dat moment niet meer goed mee om kunt gaan, beland je in een negatieve spiraal.
Burn-out door perfectionisme Verschillende persoonlijke eigenschappen die je hebt dragen ook bij aan het ontwikkelen van een burn-out. Ben je bijvoorbeeld erg perfectionistisch en/of sub-assertief? Dan is het risico op een burn-out hoger. Het kost je namelijk veel energie om deze eigenschappen in stand te houden en om jouw standaarden na te leven.
Ook overmatige fysieke inspanning, sociale problemen, chronische ziekte, onzekerheid en een negatief zelfbeeld zijn oorzaken van een burn-out. Vaak is er niet één aanwijsbare reden, maar zorgen de duur en opstapeling van jouw omstandigheden ervoor dat je ‘burned-out’ raakt. Heb je klachten of veel last van stress? Doe onze gratis burn-out test en zie meteen hoe het met je gaat. Start de burn-out test Wat zijn de symptomen van een burn-out? Een burn-out kent verschillende soorten langdurige symptomen, waaronder: lichamelijke moeheid geestelijke vermoeidheid slapeloosheid onzekerheid neerslachtig opgejaagd voelen angst- en paniekklachten makkelijk huilen prikkelbaar: snel ergeren of boos worden concentratieproblemen De symptomen en klachten van een burn-out verschillen per persoon en er is geen eenduidig ziekteverloop.
Misschien denk je of hoop je dat je klachten vanzelf overgaan, maar dit waait niet vanzelf over. Als je een burn-out symptoom herkent, dan is dit voor jou hét moment om te voorkomen dat dit erger wordt. Psychische symptomen burn-out Herken jij deze psychische symptomen van een burn-out: geheugenproblemen besluiteloosheid onzekerheid laag zelfbeeld neerslachtig opgejaagd voelen wantrouwend zijn angst- en paniekklachten makkelijk huilen prikkelbaar: snel ergeren of boos worden concentratieproblemen Misschien denk je of hoop je dat je klachten vanzelf overgaan, maar dit waait niet vanzelf over.
Hoe worden de klachten van een burn-out behandeld? Onze psychologen zijn gespecialiseerd in burn-out klachten en kunnen je helpen om de stress en spanning die je ervaart te verminderen. Komende week zelfs nog. Wil je weten hoe we hier samen aan gaan werken? Bekijk dan onze burn-out behandeling pagina. Hier lees je alles over de behandeling en het herstel.
Probeer uw dagelijkse activiteiten zoveel mogelijk te blijven doen, of snel weer op te pakken. Door actief te blijven herstelt u het beste. Het herstel van een burn-out verloopt in 3 fasen: Pas als u begrijpt en accepteert dat u een burn-out heeft, kunt u ontspannen. Kijk welke activiteiten u kunt blijven doen.
Het kan zijn dat u (gedeeltelijk) kunt blijven werken. Maar soms kan een korte periode van rust nodig zijn, waarin u even helemaal niet werkt. Bedenk welke problemen bij u extra spanning geven. Hoe gaat u met die spanning om? Daarna gaat u oplossingen bedenken voor deze problemen. Bedenk hoe u voortaan anders met deze problemen om kunt gaan.
U probeert problemen op te lossen. En op een andere manier met spanningen om te gaan. U kunt steeds meer activiteiten oppakken. U krijgt weer grip op uw leven. Lees meer over hoe u kunt herstellen bij ‘Hoe herstel ik van een burn-out?’..
Bij een burn-out heb je te lang te veel van jezelf gevraagd. Je voelt je zowel geestelijk als fysiek volledig uitgeput en opladen lukt niet meer. Hierdoor kan je niet meer functioneren. De kleinste taken zijn al te veel gevraagd en dat kan zorgen voor gevoelens van falen. Als je een burn-out hebt, dan heb je vaak ook veel klachten die voorkomen bij een depressie.
De ziektebeelden zijn moeilijk van elkaar te onderscheiden. Een belangrijk verschil is dat een burn-out ontstaat als gevolg van langdurige overbelasting, terwijl een depressie ook kan ontstaan zonder overbelasting. Een burn-out ontstaat heel geleidelijk. Vaak vraag je al jarenlang te veel van jezelf door een baan die voor jou veel stress oplevert.
Of een stap erger: je riskeert een burn-out. Heb je het vermoeden dat je tegen een burn-out aanzit? Doe dan onze burn-out test. Symptomen burn-out Als je al jarenlang overbelast bent, dan is de kans groot dat allerlei fysieke en mentale klachten ontstaan. Symptomen van een burn-out zijn o. a.: Lichamelijke en geestelijke uitputting Slechte concentratie Gespannen gevoel Depressieve gevoelens Slaapklachten Hiernaast kunnen ook lichamelijke symptomen als duizeligheid, hoofdpijn, benauwdheid, nekklachten voorkomen.
Lentis biedt verschillende kortdurende behandelingen aan, waarin jou geleerd wordt bronnen van stress te herkennen en hoe hier mee om te gaan. Online zelfhulp burn–out Ook kun je onze online zelfhulp proberen. Deze kan jou helpen wanneer jouw klachten niet te ernstig zijn. Deze trainingen zijn niet bedoelt als een vervanging van een behandeling door jouw huisarts of behandelaar.
Het is belangrijk om bij burn-out verschijnselen op tijd in te grijpen. Lentis kan je helpen om een burn-out te voorkomen. Bekijk ook onze tips.
In het dagelijks leven krijgen we te maken met heel veel verplichtingen, problemen en gebeurtenissen. Dit kan veel spanning geven. Deze spanning gaat vaak gepaard met lichamelijke en psychische problemen. Zoals slapeloosheid, concentratieproblemen, duizeligheid, piekeren, niet tegen drukte/herrie kunnen, en snel overspoeld raken. Als dit soort klachten langer dan zes maanden bestaan en gevoelens van moeheid en uitputting op de voorgrond staan, dan spreken we van een burn-out.
Alles wordt snel teveel, elke mail die beantwoord moet worden, of elke kleine taak zorgt voor extra belasting. Klachten negeren Een burn-out ontstaat niet plotseling, maar geleidelijk. Klachten die al langer aanwezig zijn worden veelal genegeerd. Iemand blijft maar doorgaan tot het echt niet meer kan. Sommige mensen storten letterlijk in.
Meestal is er sprake van een combinatie van persoonlijke factoren en de aard van het werk. Persoonlijke factoren zijn: perfectionisme, de lat te hoog leggen of geen nee durven zeggen. Kenmerken van het werk zijn: de druk om te presteren, onzekerheid over het behouden van de baan, saai en onbevredigend werk, weinig steun van leidinggevenden en collega’s of gepest worden op het werk.
Toch hoeft dit niet. Het kan ook in andere situaties optreden. Bijvoorbeeld door de combinatie van het huishouden en de zorg voor kinderen, of door extra taken zoals mantelzorg. In deze video wordt ook uitgelegd wat een burn-out is. Ook op de website vind je veel informatie over een burn-out.
Die afspraak geeft een duidelijke richtlijn over wat overspanning is, wat een burn-out. Huisartsen, bedrijfsartsen en eerstelijnspsychologen gebruiken in de meeste gevallen deze afspraak. Hieronder lees je de symptomen voor beide situaties: Burn-out symptomen Volgens de bovengenoemde richtlijn is er een verschil tussen overspanning en burn-out. Hieronder lees je hoe het precies zit.
Gevoelens van controleverlies en/of machteloosheid die optreden als reactie op het niet meer kunnen hanteren van stressoren in het dagelijks functioneren. Er bestaan belangrijke beperkingen in het beroepsmatig en/of sociaal functioneren. De symptomen zijn niet uitsluitend toe te schrijven aan een psychiatrische stoornis. Hiervan wordt gesproken als: Er is sprake van overspanning, zoals hierboven beschreven.
Gevoelens van vermoeidheid en uitputting staan sterk op de voorgrond. Bij een werkgerelateerde burn-out uiten de spanningsklachten zich vooral in emotionele uitputting, emotionele afstand tot het werk, en gevoelens van lagere competenties. Doe hier een korte burn-out test Stressgevoeligheid Verschillende mensen Sommige mensen zijn gevoeliger voor (werk)stress dan anderen. Het ervaren van werkgerelateerde stress en overspannenheid kan erg verschillen.
Misschien vind jij het geven van een presentatie heel stressvol, terwijl je collega het met plezier doet. Dat verschilt per persoon. Omgevingsfactoren Jouw mate van stressgevoeligheid wordt bepaald door de omgevingsfactoren en hoe je omgaat met een bepaalde situatie. Een drukke periode op je werk (bijvoorbeeld de jaarrekening afsluiten) kan voor jou heel stressvol zijn omdat je thuis midden in een verhuizing zit, maar voor je collega hoeft het niet stressvol te zijn omdat hij niet in deze situatie zit.
We hebben jarenlange ervaring door psychologen en de kwaliteit van een ‘live-cursus’ gebundeld in online modules. Toegankelijk, laagdrempelig en praktisch: doe het wanneer het jou uitkomt. Start vandaag nog met een leven meer in balans!
Ja, ik wil burn-out de baas blijven!