Burn out: raar gevoel in hoofd

Symptomen burn out: duizelig » Burn out: raar gevoel in hoofd

burn out hoofd vol

Duizeligheid door stress of een burn-out is een klacht die hoog in de top tien staat van meest genoemde stressklachten en wordt vaak als een van de meest belemmerende klachten door mijn cliënten genoemd tijdens het intakegesprek; de Energie Check Up. Duizeligheid kan dan ook erg bedreigend zijn. Het brengt je immers letterlijk en figuurlijk uit balans.

burn out klachten hoofd

Wat is duizeligheid? Duizeligheid is een klacht waarbij je het gevoel hebt alsof de omgeving om je heen draait of het gevoel dat je zelf aan het rondtollen bent en je niet meer stevig op je voeten kunt blijven staan. Vaak is het een symptoom van een gebrek of overvloed aan informatie in je hersenen, over de omgeving en hoe je je daarin bevindt.

burn out kortsluiting

Al deze informatie wordt verwerkt in je hersenen. Van daaruit gaan prikkels naar de spieren van het lichaam, zodat we onze houding en het evenwicht kunnen corrigeren. Duizeligheid is een verlies van controle dat je hersenen hebben over de rest van je lichaam. Diepte, evenwicht, snelheid, stilstand, afstand en beweging kunnen niet altijd tot één geheel worden samengebracht door je brein.

burn out raar gevoel in hoofd

Als er een teveel of een tekort aan informatie via deze zintuigen binnenkomt kan dat voor problemen zorgen. Ook als er een verstoring is tussen deze zintuigen en je hersenen kan er duizeligheid optreden. Symptomen bij duizeligheid Duizeligheid gaat vaak samen met andere klachten, zoals zweten en misselijkheid, een licht gevoel in het hoofd en is vaak aan meerdere symptomen te herkennen: gevoelens van angst een constant deinend en onzeker gevoel gevoel van flauw te vallen zweten, trillen je voelt je licht in je hoofd je verliest je evenwicht misselijkheid De meeste symptomen van duizeligheid kunnen heel beangstigend voelen, vooral opdat ze “vanuit het niets” kunnen optreden.

burn out schokken

Oorzaken duizeligheid of licht gevoel in je hoofd Bij een gedeelte van mensen met duizeligheidsklachten bevindt zich de oorzaak in een van de evenwichtsorganen. Het evenwichtsorgaan zit in je binnenoor Je evenwichtsorgaan zorgt ervoor dat je stabiel blijft staan. Als je evenwichtsorgaan verstoord wordt, kun je je duizelig voelen. De meest voorkomende binnenooraandoening is Benigne Paroxysmale Positieduizeligheid (BPPD).

Burn out: raar gevoel in hoofd

last van hoofd burn out

De verklaring van BPPD is een klontering/verdichting van de endolymfe in de halfcirkelvormige kanalen van het evenwichtsorgaan. Daarnaast zijn er verschillende andere oorzaken die ervoor kunnen zorgen dat je duizelig of een licht gevoel in het hoofd ervaart, zoals: te snel opstaan uit lig- of zithouding daling van je bloeddruk daling van je bloedsuikerspiegel medicatie intensief sporten zuurstofgebrek doorbloedingsstoornis ziekte van ménière ontsteking van je evenwichtsorgaan heftige emoties Hoewel duizeligheid dus meerdere oorzaken kan hebben, vinden artsen geen aanwijsbare oorzaak bij 33% van met mensen met duizeligheidsklachten.

vol hoofd burn out

Dat veroorzaakt weer angst, paniek en hyperventilatie waardoor er een vicieuze cirkel kan ontstaan. Duizeligheid en hyperventilatie Veel symptomen van stress kunnen voor duizeligheid kunnen zorgen. Duizeligheid bij stress of een burn-out wordt vaak veroorzaakt door hyperventilatie. Even uitblazen na een hard dag werken, is er vaak niet bij. Dit heeft een negatieve invloed op je ademhaling, want deze wordt autonoom aangestuurd, dat wil zeggen: los van je wil.

zuurstofbehandeling burn out

Dit is vaak een onbewust proces. Bij hyperventilatie is je ademtempo te hoog, Je ververst de lucht te vaak en dat zorgt er voor afname van je koolstofdioxide niveau. Hierdoor verandert de zuurtegraad van je bloed en daarmee ook de activiteit van je hersenen. Dit kan tot duizeligheid leiden. Er is dan sprake van chronische hyperventilatie, waarbij je soms in lichte mate gedurende meerdere uren hyperventileert.

Als gevolg ben je alerter en meer gespannen, wat zorgt dat de signalen naar je brein nog heftiger worden en dus je duizeligheid kan verergeren. Stress zorgt voor een verhoogde gevoeligheid, waardoor je meer last hebt van je duizelingen. Duizeligheid als gevolg van stress, kan weer leiden tot angst, paniek en hyperventilatie.

De gevolgen van duizeligheid door stress kunnen echter enorm zijn en veel impact hebben op het leven van mensen. Bij mijn cliënten, neem ik vaak de volgende gedragingen waar: Ze streven ernaar om zaken proberen te vermijden die klachten kunnen geven en ze: Verliezen het vertrouwen in zichzelf en hun lichaam Durven niet meer te sporten en te bewegen.

Door de duizeligheid ontstaat er angst en spanning en het gevoel geen controle te hebben, wat weer kan leiden tot hyperventilatie en toename van klachten, waardoor de cirkel rond is. Hierbij is het nog maar even de vraag wat “de kip en wat het ei is”. Oplossingen en tips bij duizeligheid Om van je duizeligheid af te komen, kun je onderstaande tips toepassen.

Je huisarts zal je waarschijnlijk doorsturen naar de KNO-arts. Raak vooral niet in paniek wanneer je duizelig of draaierig wordt. Vaak zijn duizeligheidsklachten onschuldig, al voelen ze soms heel bedreigend en zijn “slechts” een gevolg van teveel stress. Veel mensen hebben last van stressklachten en soms gaat dit gepaard met duizeligheid.

Doe ademhalingsoefeningen waarbij je rustig in- en uitademt. Dit kun je ook doen op het moment dat je duizelig begint te worden door stress, door ademhalingsoefeningen te doen verbetert de balans tussen koolzuurgas en zuurstof. Zorg voor een gezonde lifestyle. Je kunt duizeligheid tegengaan door je conditie te verbeteren, gezond te eten, voldoende te slapen, niet te roken en teveel stress te vermijden.

Zorg voor voldoende beweging! Naast het feit dat je je conditie verbetert en afleiding vindt, train je ook je evenwichtsorgaan en voorkom je “gruis” klontering/verdichting van de endolymfe in de halfcirkelvormige kanalen van het evenwichtsorgaan, welke als oorzaak van BPPD wordt gezien. Duizeligheid als gevolg van stress of een burn-out oplossen Heb je last van "onverklaarbare" duizeligheid, terwijl medisch onderzoek uitwijst dat je niets mankeert en je arts vermoedt dat je duizeligheid door stress of een burn-out wordt veroorzaakt? Ben je op zoek naar een duurzame oplossing die niet alleen de symptomen bestrijdt maar ook ingaat op de onderliggende oorzaken? Neem contact op met Andre van Ark voor een gratis kennismakingsgesprek door het contactformulier in te vullen.

Veel mensen ervaren een mistig gevoel in het hoofd bij burn-out. Het beste wordt dit omschreven als watten in het hoofd, een dof gevoel of mist in het hoofd. Het zorgt ervoor dat je niet helder meer kunt nadenken. Dat het moeite kost om je te concentreren. Het is tevens iets dat je meegemaakt moet hebben wil je het als zodanig herkennen.

Wanneer ik de auto op een leeg parkeerterrein zet word ik al blij: dit stukje natuur is even voor mij alleen! Bij de eerste meters ebt het doffe gevoel in mijn hoofd weg. Al gauw voel ik de guurheid van de wind in mijn gezicht. Wanneer ik een aantal keer diep inadem voel ik hoe de koude lucht snijdend via mijn neus binnen komt deze een paar graden warmer weer verlaat.

Afgestompt, overvol hoofd en stoppen met denken lukt echt niet. Je leest dan overal dat je ‘uit je hoofd moet komen’. Maar ja als je daar aan denkt… (daar ga je al, denken, het moet juist rustig in je hoofd worden) Niet denken aan denken levert juist extra denken op! Lees ook: bewegen bij een burn-out Watten in je hoofd? Kom ‘uit je hoofd’ Je komt dus uit je hoofd door met andere dingen bezig te gaan, zoals ik de natuur in trok.

De zintuigen die je hierbij gebruikt zijn: Zintuigen maken je hoofd leeg, je kunt niet én in je hoofd én bij je zintuigen je aandacht hebben. Uiteindelijk zal rust in je hoofd bijdragen aan een goed herstel bij burn-out Watten of mist in je hoofd: Wanneer je burn-out raakt, werkt je prefrontale cortex minder.

Niet vreemd dat mensen met burn-out een kort lontje hebben! Een bijkomstigheid is dat het alle prikkels die binnenkomen niet meer kan verwerken. Je merkt dit als zijnde mist in je hoofd, een overvol hoofd bij burn-out, of watten in je hoofd bij burn-out. De klachten als ‘mist in je hoofd’, en ‘watten in je hoofd’ en een overvol hoofd, kennen vaak een soortgelijke klacht: niet kunnen concentreren bij burn-out Watten in je hoofd? Dit doe je ertegen: Een aantal geschikte manieren om die watten dus uit je hoofd te krijgen: Ga de natuur in.

Bewezen is dat rustige muziek zorgt voor een geschikte hartcoherentie wat bijdraagt aan ontspanning, Werk met je handen: Door fysiek aan de gang te gaan (binnen je grenzen). Denk eens aan het vak meubelmaken: het kan niet snel, je ruikt het hout, de lijm etc. en je voelt het hout door je handen heen.

Onze coaches zijn actief in heel Nederland. In de afgelopen jaren hebben we duizenden mensen geholpen. Hulp bij stress en een burn-out Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek.

Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier! Bekijk ons aanbod voor: .

Yesss! De spanning in mijn lichaam neemt wat af. Ik heb nog maar zelden een heel klein angstgevoel dat dan maar een paar seconden duurt. Als ik wakker word heb ik wat trillingen in de borst maar die gaan weg nadat ik ben opgestaan. Mijn hoofd daarentegen begint steeds vervelender en rottiger te voelen.

Duizelingen Ik heb al vaak geschreven over dat rothoofd (zie ook blog #35). Maanden en maandenlang doet mijn hoofd al raar. Het is heel lang een soort onbestemd rotgevoel geweest, dat wel weer even weg ging als ik gehuild had of als ik met mijn ogen dicht op de bank ging liggen en ademhalingsoefeningen deed.

Dit denk ik omdat het gevoel voorheen vaak wegging als ik hard gehuild had. Om spanningshoofdpijn te verminderen was ik ook Critical Alignment Therapie aan het proberen (zie blog…) maar dat liep niet goed af helaas. Aan de andere kant ben ik nu ook al 14 dagen aan het minderen met suiker.

Gevulde koek als tussendoortje, you name it, al mijn hele leven ben ik een zoetekauw. Ik vind mijn buik te dik worden, en ik had al een paar keer gelezen dat suiker erg slecht is voor je, en al helemaal als je een burnout hebt. Ik ontsuiker niet helemaal, maar in elk geval zijn alle koek, snoep, frisdrank, toetjes en sappen-uit-pak verbannen.

Cursus Leven met stress: blijf burnout de baas!

We hebben jarenlange ervaring door psychologen en de kwaliteit van een ‘live-cursus’ gebundeld in online modules. Toegankelijk, laagdrempelig en praktisch: doe het wanneer het jou uitkomt. Start vandaag nog met een leven meer in balans!

Ja, ik wil burn-out de baas blijven!